Kategórie
 
 
 
 
 
 
Sobota, 11. február 2023

Kúpiť originálny, praktický a zaujímavý darček pre otca je oveľa náročné, a to aj v prípade, že s rodičom máte veľmi blízky vzťah. Mnohí po opýtaní, čo by sa im zišlo, povedia, že nepotrebujú alebo nechcú nič. Tým vám celý proces rozhodne neuľahčia. Či sa pokúšate vymyslieť narodeninový, meninový, alebo vianočný darček, máme pre vás zopár unikátnych aj tradičných tipov.

darček pre otca

zdroj: Unsplash.com

Ako vybrať darček pre otca?

Ešte predtým, ako začnete vyberať konkrétne produkty, je dobré zistiť,  podľa čoho zvoliť ten správny darček. Nie každý tip alebo rada sadnú vášmu otcovi. Je preto dobré poznať jednoduchý návod, ktorý zúži ponuku len na vhodné kúsky.

Darčekom vyriešte problém

Najlepší darček pre otca je ten, ktorý vyrieši nejaký problém. Spravidla ide o praktické kúsky alebo zaplatenie niektorých služieb. Napríklad, ak otec sa na niečo stále sťažuje, vyriešte to za neho. Môže to byť tečúca vodovodná batéria alebo pokazené potrubie. Hoci viete, že je šikovný a dokáže to urobiť aj sám, ušetrite mu čas aj energiu. Nájdite niekoho, kto to urobí za neho.

Rovnaký postup zaberie aj vtedy, keď má otec pretrvávajúce bolesti a zdravotné problémy. Zaplaťte mu wellness pobyt a strávte ho spolu s ním, prípadne kúpte pobyt aj mame a nechajte, aby si užili predĺžený víkend.

Praktickým darčekom ukážete, že otca počúvate a viete, aké ťažkosti ho sužujú. Dáte mu tým najavo, že vám na ňom záleží.

Darček riešiaci nejaké problémy a komplikácie je univerzálny. Každý z nás bojuje s niečím iným. Pre vás ako obdarujúcu osobu stačí len zistiť, čo to je. Pri otcovi by to však nemalo byť náročné. Pravidelne s ním komunikujte, aby ste vedeli, čo sa deje v jeho živote.

Rada odborníka

Dávajte si pozor, aby ste sa darčekom nesnažili vyriešiť problémy, o ktorých ľudia nevedia, že ich majú. Nekupujte napríklad tabletky na chudnutie, zásobu žuvačiek na zápach z úst alebo dezodorant na boj proti potu. Spôsobili by ste viac škody ako úžitku. 

Nevytvárajte darčekmi ďalšie problémy

Darček pre muža nemusí len problém riešiť, ale ho aj vytvárať. Takýmto veciam by ste sa mali oblúkom vyhýbať!

Do “riskantnej” kategórie patria napríklad darčekové poukážky. Keď niekomu niečo takéto darujete, spôsobíte mu problém tým, že na neho prenesiete bremeno rozhodovania. Osoba bude musieť chodiť po obchode a rozmýšľať, čo si kúpi. Inak povedané, bude robiť to, čo ste mali robiť vy.

Ak skutočne neviete, čo otcovi darovať, dajte mu radšej peniaze ako poukážku. Využije ich na vec, ktorú skutočne potrebuje a v obchode, kam pravidelne chodí.

Druhým darčekom tvoriacim zbytočné problémy sú zážitky bez dátumu. Váš otec ich bude neustále posúvať „na neskôr”, až nakoniec prepadnú. Ak si chcete byť istí, že bude mať čas, opýtajte sa ho, kedy má voľno. Na tento deň následne naplánujte výlet, lekciu varenia, wellness pobyt alebo masáž.

Život je nevyspytateľný a občas sa stane, že aj naplánovaný darček je nutné posunúť. Pri takýchto zmenách si však obdarovaný musí vybrať iný termín. Zážitok bude teda znova naplánovaný a nebude bez neurčitého termínu.

Posledným príkladom na problematické darčeky sú kytice. Ak svojmu otcovi chcete darovať kvet, dajte mu rastlinu v črepníku. Vydrží oveľa dlhšie a rodič dostane niečo, o čo sa môže starať. Pod pojmom rastlina si ale nemusíte predstaviť len celozelené druhy. Krásne vyzerajú aj farebné kvety ako orchidea, anúria či vianočný kaktus.

Keď povie, že nič nepotrebuje

Pri výbere darčeka pre otca na narodeniny, meniny či Vianoce sa môžete dostať do slepej uličky. Ani prezeranie obchodov a jednotlivých tipov vás nemusí k ničomu inšpirovať. Samotnej veci nepomáha ani otec, ktorý opakuje, že nič nepotrebuje. Čo robiť v takýchto situáciách? 

Darujte čas.

Spoločne strávený čas je pre rodiča oveľa vzácnejší, než si myslíte. Spravte si jeden deň voľno a niečo si naplánujte. Výborným riešením je napríklad výlet v rámci Slovenska. Keď máte ale času viac, pokojne choďte za hranice na spoločnú dovolenku. 

Do takéhoto darčeka nemusíte investovať stovky či tisícky eur. Deň môžete stráviť aj spoločne doma. Hrajte spoločenské hry, choďte sa prejsť do parku alebo si dajte kávu v obľúbenej kaviarni.

Zamerajte sa na emócie

Každý darček by mal mať emocionálnu hodnotu. Znamená to, že by ste ho mali dať od srdca. Keď mu dáte napríklad knihu od obľúbeného autora, ukážete, že viete, koho rád číta. Ak mu dáte novú udicu, pretože je vášnivý rybár, podporíte jeho voľnočasovú aktivitu.

Darčeky priamo spojené s emóciami sú aj tie, ktoré sami vyrobíte. Investujete do nich čas a kúsok z vás. Spravte koláž fotografií alebo spomienkovú knihu plnú snímok od vášho detstva až po súčasnosť. Dobrou voľbou je takisto video vašej rodiny a blízkych.

Vytvorenie darčeka je dnes ľahké aj vďaka najnovším technológiám. Pomocou nich sa dá vyrobiť z pohodlia domova a takmer bez nákladov. 

Ak by ste nechceli elektronickú podobu, veci vytlačte alebo ich vyrobte z potrieb, ako sú farebné papiere, farby a ceruzky. Keď vás baví maľovať, namaľujte obraz a dajte ho zarámovať. Ak radi tvoríte svoje vlastné tzv. DIY projekty, vyrobte niečo, čo sa otcovi bude hodiť. Môže to byť doplnok alebo kľúčenka.

O peniaze nejde

Nezabúdajte, že pri nakupovaní darčekov nejde len o peniaze. Nekupujte preto zbytočne drahé výrobky bez pridanej hodnoty. Zistite, či vec, ktorú plánujete kúpiť, má využitie a či sa otcovi bude hodiť. Ak nie, radšej ušetrite a vyberte mu niečo, čo ho skutočne poteší.

Keď je v rodine viac detí, na darček pre otca sa môžete zložiť a kúpiť mu aj drahšiu elektroniku alebo náradie. Darčeky pre otca od detí predstavujú samostatnú kategóriu. Na rozdiel od ostatných sú to veci od jeho najbližších. Snažte sa preto zvoliť niečo, na čo bude otec spomínať dlhé roky.

darček pre muža

zdroj: Unsplash.com

Praktické darčeky pre otca

Praktické darčeky pre otca sú spravidla univerzálne a sadnú veľkému množstvu mužov. Prinášajú so sebou nejakú funkciu, takže po obdarovaní môže otec danú vec využívať na viacero spôsobov. Znamená to, že mu nezostane vyložená na poličke, vo vitríne alebo skrinke, kde sa na ňu zabudne.

Praktických kúskov je veľa. Ich výhodou je, že sa dajú darovať kedykoľvek. Na Vianoce, narodeniny aj meniny. Sú takisto výborným jubilejným darčekom. Čo všetko patrí do tejto kategórie?

Nástroje

Väčšina otcov miluje niečo opravovať a robiť vonku. Či už je to úprava domu, jeho skrášľovanie, alebo len upratovanie, zísť sa môžu rôzne praktické nástroje. Vhodný je napríklad vonkajší vysávač na lístie, kamene a ďalšie menšie nečistoty. Skvelé sú tiež rôzne píly, vŕtačky a sety s kľúčmi.

Ak by ste sa v tejto oblasti príliš nevyznali, môžete si nechať poradiť od otcových kamarátov a známych. Inou možnosťou je zistiť si, čo otec najčastejšie robí a informujte sa v obchode.

Oblečenie 

Starou dobrou klasikou je oblečenie. To určite padne vhod, keď váš otec nemá rád nakupovanie. Zistite od mamy jeho veľkosť alebo si pozrite štítky z oblečenia. Štýl s veľkou pravdepodobnosťou poznáte. Keď si nebudete istí, nahliadnite do šatníka. Zistite, aké farby v ňom prevládajú.

Najlepšie spravíte, keď zvolíte praktické kúsky. Vhodná je spodná bielizeň a ponožky. Zaobstarať môžete aj tričká, svetre a doplnky vo forme opaskov, tašiek a čiapok. Vyhnite sa ale nakupovaniu vecí, ako sú nohavice a topánky. Nemusia vždy sadnúť. 

Kozmetika

Aj kozmetické výrobky patria k praktickým darčekom. Vyberajte ich na základe toho, čo osoba používa. Prezrite kúpeľňu a zistite, aké značky majú najväčšie zastúpenie. Ak si otec na kozmetiku nepotrpí, vyberte mu niečo podľa vlastného uváženia alebo sa opýtajte odborníka.

Elektronika a príslušenstvo k nej

Otca nemusíte potešiť len drahým notebookom, mobilom a tabletom. Výborne mu budú slúžiť aj menšie prenosné reproduktory, bezdrôtové nabíjačky, powerbanky a funkčné stojany. Ak by otec predsa len potreboval niečo drahšie, napríklad spotrebič, televízor či počítač, môžete sa mu naň poskladať viacerí

Takýto kúsok je skvelým darčekom pre otca na okrúhle narodeniny či výročie.

Príslušenstvo do auta

Miluje váš otec šoférovanie a trávi v aute veľa času? Kúpte mu príslušenstvo do auta, ako napríklad stojan na mobil do mriežky ventilátora Gravity, komfortný vyhrievaný masážny poťah alebo vyhrievania a svieža voňavka. Za zmienku stoja aj rôzne produkty na čistenie interiéru a exteriéru, ručné vysávače a prehľadné organizéry.

Keď nemá otec autolekárničku, kúpte mu ju. Vyriešite tak jeden z jeho problémov. Zaobstarať môžete aj handsfree slúchadlo na hovory, držiaky na nápoje a zaujímavé osvetlenie. Keď chcete rodičovi uľahčiť život, darujte mu poukážku na čistenie vozidla.

Príslušenstvo do domácnosti

V domácnosti vždy chýbajú nejaké veci. Niekedy sú to len menšie dekorácie, inokedy aj praktické príslušenstvo. Darujte funkčné nádoby, hrnce alebo set tanierov. Zlým riešením nie je ani organizér, súprava na prípravu kávy alebo napeňovač mlieka.

Z dekorácií sú to štýlové LED lampy, pohodlné masívne vankúše, prehozy a sviečky. Na bolestivé kríže alebo iné časti tela sú dobré aj hrejivé plyšové hračky.

Keď je otec fanúšikom nejakého filmu alebo knižnej série, doplnky môžete ladiť práve do tejto témy. Rovnako sú na tom koníčky a hobby. Ploskačka dekorovaná filmovou postavou zo série Star Wars alebo pohár inšpirovaný golfom zaručia úspech.

darček pre otca

zdroj: Pexels.com

Sezónne darčeky pre otca

K sezónnym kúskom zvyčajne patria vianočné darčeky pre otca. Na Vianoce môžete darovať takmer čokoľvek. Od praktických pomôcok až k drahším výrobkom. Zvoliť sa však dajú aj sezónne alternatívy. Čo všetko patrí do tejto skupiny?

Vianočné odevy

Pyžamá, svetre a tričká s vianočným motívom sú počas Vianoc obľúbené nielen u žien, ale aj u mužov. Keď chcete, aby otec nosil oblečenie aj do spoločnosti, vyhnite sa masívnym a farebným potlačiam. Zvoľte nórsky vzor charakteristický svojou minimalistickosťou. Spravidla kombinuje dve, maximálne tri farby. Najčastejšie využíva odtiene, ako modrá, zelená, biela a červená. 

Pre otcov, ktorí nie sú príliš milovníkmi vianočných motívov, môžete zaobstarať vianočné ponožky, rukavice a šály.

Komfortné kúsky

Počas chladnej zimy darujte otcovi mäkké deky, ako napríklad deka s rukávmi Deluxe, plédy a prehozy. Pod stromček mu môžete pribaliť aj pekné vianočné posteľné obliečky, ktoré budú s celkom výborne ladiť.

K dekám a obliečkam následne pridajte vtipné hrnčeky v tvare snehuliaka a Santa Clausa. Takéto kúsky využije otec milujúci dobrú kávu a horúci čaj.

Praktické vianočné darčeky

Výborný vianočný darček pre otca predstavujú aj vianočné dekorácie. Ak ich má ale osoba dosť, zbytočne nekupujte ďalšie. Maličkosťou, ktorá rozhodne poteší, sú vonné sviečky so škoricou, sladkým drievkom a pomarančom. Luxusnejším variantom je aromalampa alebo elektrický difuzér.

Zaujímavé a vtipné darčeky pre otca

Vtipné darčeky pre otcov predstavujú nespočetne veľa možností. Na oslave vedia dobre pobaviť a obdarovanej osobe vyčaria pri každom používaní úsmev na tvári. Väčšina má viaceré funkcie, takže ich otec nemusí odložiť na poličku.

Ak by vám táto kategória vyhovovala najviac, zvoľte vtipne tvarované poháre, pivné darčeky alebo vankúš s dizajnom pneumatiky. Pobaví tiež vankúš v tvare donutu, zaujímavé sitko na čaj alebo netradičné pero.

Vyberte pokojne aj tričká s výstižným nápisom, praktické hodiny s futbalovým dizajnom alebo antistresové hračky. Z tisícok rôznych produktov vám určite padne do oka aspoň jeden vhodný pre vášho otca.

Drahšie darčeky pre otca

Darček pre otca by mal byť zaujímavý, originálny a pokojne aj drahší. Nebojte sa naň minút trochu viac. Myslite však stále na to, že vec by mala otca príjemne prekvapiť a spájať sa s jeho osobnosťou. Ak ešte vyrieši nejaký otcov problém, plus pre vás.

Rada odborníka

Keď nechcete na drahší darček minúť veľa peňazí, zložte sa naň spolu s ďalšími súrodencami. Ak súrodencov nemáte, môžete tak urobiť s mamou alebo inou blízkou osobou.

Zberateľské kúsky

Je váš otec vášnivým zberateľom? Zaobstarajte mu nejaký drahší zberateľský kúsok. Je úplne jedno, či pôjde o mincu, známku, alebo nejaké kartičky. Niektorí zas zbierajú špeciálne edície hier, filmov či kníh.

Skvelý darček pre otca na narodeniny je aj príslušenstvo pre zberateľov. Môžu to byť albumy, nádoby a škatule. Namiesto klasických kúskov však vyberajte zdobené modely z drahých materiálov a so zaujímavými detailmi.

Fľaša drahého alkoholu

Inou alternatívou je drahé víno, whiskey alebo brandy. Takýto darček poteší najmä tých, ktorí majú odborné znalosti v tejto oblasti. Keď je váš otec vinár, kúpte mu fľašu drahého vína jeho obľúbenej značky. Najlepšie urobíte, ak to bude staršie víno s vysokou hodnotou. Takáto fľaša sa považuje za zberateľský kúsok a obdarovaná osoba si ju môže niekde vystaviť.

Ak alkohol kúpi niekto iný, vy zaobstarajte masívnu karafu či inú nádobu určenú na servírovanie. K nej pridajte pekné poháre a všetko môžete zakončiť formou na výrobu ľadu, ktorá sa bude hodiť najmä pri brandy a whiskey.

Značkové kúsky

Keď si otec potrpí na značkové kúsky, vyberte mu oblečenie od jeho preferovanej značky. Vhodné sú takisto doplnky vo forme kabeliek a opaskov. Okuliarom sa ale vyhýbajte. Rovnako ako topánky a nohavice nemusia otcovi sadnúť.

Značkové produkty nájdete aj v oblasti kozmetiky. Krémy a telové mlieka sú zvyčajne lacnejšie, no za séra, parfumy alebo iné špeciálne prípravky si priplatíte desiatky, niekedy až stovky eur.

zabalený darček pre otca

zdroj: Pexels.com

Vyberte ten najlepší darček pre otca

Máte pred sebou nakupovanie darčeka pre otca a neviete si dať rady? Možností, ako potešiť otca, je hneď niekoľko. Zistite, čo otec obľubuje, k čomu inklinuje alebo čo mu chýba. Darujte mu praktický kúsok, ktorým vyriešite jeho problém a zároveň ho potešíte, no nezabudnite ani na prianie k narodeninám či k inému sviatku, ktorý práve slávi. Inšpirujte sa našimi tipmi a uľahčite si celý proces výberu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia